Situl se află în zona de nord a municipiului Timișoara și este foarte bine conectat la întregul oraș prin mijloace de transport în comun.

Piatra de temelie a acestui proiect a fost așezată în 2018 prin construirea clădirii de birouri VOX Technology Park. De la inaugurarea sa, VOX Technology Park a generat o dezvoltare urbană semnificativă a cvartalului cuprins între bulevardul Calea Torontalului, strada Bucovinei, Aleea Viilor și strada Grigore Alexandrescu. Cu puține excepții, în intregul cvartal de aproximativ 65 de ha se construiesc clădiri rezidențiale, de dimensiuni și densități diferite.

SCHEME CVARTAL-01
SCHEME CONCEPT-01
AXO FUNCTIUNI-01

Conform reglementărilor urbanistice în vigoare, spațiul rămas liber după edificarea VTP poate fi ocupat în proporție de 50%. Prin configurarea spațial-volumetrică a noii clădiri VOX Plaza, prin folosirea diagonalei ca linie vectorială de demarcație dintre spațiul construit și cel liber, spațiul interstițial dintre cele două clădiri este transformat din stradă în piață urbană. Piațeta în formă de pâlnie, deschisă spre Calea Torontalului, definește contextul spațial, funcțional și relațional pentru dezvoltarea unui spațiu public multifuncțional, accesibil întregii comunități.

Configurarea ansamblului la scară umană și prezența elementelor naturale (copaci, vegetație, apă) îmbogățesc și definesc caracterul pieței, oferind utilizatorilor o experiență senzorială complexă. Spațiul pieței este adus la scară umană prin cornișele clădirilor coborâte la nivelul etajului 1 și este activat prin poziționarea funcțiunilor publice în registrul parterului. Terasele verzi ale clădirilor VTP și VOX Plaza oferă un alt palier de relaționare cu spațiul public și contribuie la îmbogățirea percepției vizuale din cadrul pieței.
AXONOMETRIE-01
SCALE COMPARISON-01
Proiectul enunță aceleași principii promovate de administrația locală prin masterplanul aflat în dezbatere publică „Strategia de dezvoltare urbană Timișoara Nord”. Sub deviza „Nici o planificare urbană fără spații publice de calitate, accesibile pentru toți” masterplanul propune dezvoltarea unor microcentre de cartier, activate de funcțiuni diverse, aflate într-un raport de complementaritate cu centrul clasic al Timișoarei.

 

INSERTIE
Randare 2 2
Imaginea ansamblului este unitară, gridul alb îmbracă toate fațadele ce ating perimetrul clădirii, iar miezul, cu toate fațadele sale interioare colorate, îi dă identitate. Gridul oferă flexibilitate în procesul de proiectare și mai departe în etapa de fit out.
Ansamblul VOX Plaza este conectat la vecinătăți prin pasaje, scări și porticul la scară urbană de pe fațada de sud. Imaginea clădirii este diversă, multifațetată, gridul alb își schimbă constant ritmul și miezul colorat se ascunde sau se dezvăluie mai mult, în funcție de poziția și unghiul de privire al observatorului.
Randare 3 3
VOX Plaza este un ansamblu compus dintr-o clădire cu funcțiuni multiple și o piațetă, concepute să ofere spațiile și funcțiunile publice necesare zonei rezidențiale. Clădirea este structurată în patru volume distincte: un soclu urban în regim de înălțime P+1 cu funcțiuni de tip comerț-servicii, un hotel amplasat înspre Calea Torontalului, o clădire de birouri la mijloc și o clădire cu funcțiune rezidențială înspre interiorul cvartalului.
Luând în considerare poziția, mixul de funcțiuni și spațiul public pe care îl oferă, ansamblul format din VTP și Vox Plaza va deveni poartă de acces înspre viitorul cartier Torontalului Vest și în același timp centrul său comunitar.