The Stack

  • Timisoara
  • residential
  • 2019
  • 2000 sqm
  • proposal, work in progress

Situl se afla situat in partea de Vest a orasului, la intersectia strazilor Calea Bogdanestilor si Suceava. Proximitatea fata de zona centrala a orasului (Cartierul Cetate, Piata Victoriei), accesul facil la intreaga infrastructura de transport in comun (tramvaie, autobuze, troleibuze) si piste de biciclete asigura acestui sit un potential mare de dezvoltare. Calea Bogdanestilor prin prospectul sau amplu (36-39 m pentru traseu in ambele directii pentru liniile de tramvai si traseu auto in ambele sensuri, cu doua benzi pe sens) actioneaza ca o bariera intre cele doua tipuri de tesut urban ce ii marginesc laturile. Astfel daca latura nordica prezinta un regim de inaltime extrem de variat de la locuinte parter la imobile P+10 si un mix de functiuni (rezidential, comert, servicii etc.), latura sudica este mai omogena, fiind ocupata majoritar cu cladiri rezidentiale unifamiliale.

Slide 2
Slide 2
THE STACK_CONCEPT_2
THE STACK_CONCEPT_2
THE STACK_CONCEPT_3
THE STACK_CONCEPT_3
THE STACK_CONCEPT_5
THE STACK_CONCEPT_5
THE STACK_CONCEPT_4a
THE STACK_CONCEPT_4a
THE STACK_CONCEPT_6
THE STACK_CONCEPT_6
THE STACK_CONCEPT_7
THE STACK_CONCEPT_7
THE STACK_BOGDANESTI_b
THE STACK_BOGDANESTI_b
THE STACK_SUCEAVA_b
THE STACK_SUCEAVA_b

Acest prospect extrem de variat, alaturi de mix-ul de functiuni, reflecta vitalitatea tesutului urban, capacitatea sa de a raspunde tendintelor de dezvoltare imobiliara tot mai incisive si, pana la urma, in ciuda aparentei dizarmonii, creeaza un pattern de crestere urbana, extrem de flexibil si adaptat la nevoile specifice ale fiecarei perioade in parte. In urma analizei desfasuratei stradale a Caii Bogdanestilor, latura nordica, se pot identifica trei tipologii de cladiri, in functie de regimul acestora de inaltime: cladiri cu regim mic de inaltime (P, P+1), cladiri cu regim mediu de inaltime (pana la P+5) si cladiri cu regim mare de inaltime (pana la P+10). Propunerea de mobilare suprapune cele trei tipologii in compozitia volumetrica, rezultand un volum care se integreaza in contextul urban adiacent.

THE STACK_DIAGRAM_1a
THE STACK_DIAGRAM_1a
THE STACK_DIAGRAM_2a
THE STACK_DIAGRAM_2a
THE STACK_DIAGRAM_3a
THE STACK_DIAGRAM_3a
THE STACK_DIAGRAM_4a
THE STACK_DIAGRAM_4a
THE STACK_DIAGRAM_5a
THE STACK_DIAGRAM_5a
THE STACK_DIAGRAM_6a
THE STACK_DIAGRAM_6a
THE STACK_DIAGRAM_7a
THE STACK_DIAGRAM_7a
THE STACK_DIAGRAM_8a
THE STACK_DIAGRAM_8a
THE STACK_BIRDVIEW_1c
THE STACK_BIRDVIEW_1c
THE STACK_BIRDVIEW_2c
THE STACK_BIRDVIEW_2c
THE STACK_BIRDVIEW_3c
THE STACK_BIRDVIEW_3c

The Stack este rezultatul unui joc de volume simple, suprapuse care genereaza spatii publice si private diverse, racordandu-se la contextul imediat. Astfel ruperile la nivelul volumetriei articuleaza cornise puternice dialogand cu cladirile din apropriere prin regimul de inaltime specific iar la nivelul parterului se defineste cu ajutorul unei console ample un spatiu public acoperit, invitand la interactiunea cu parterul comercial al cladirii. Glisarea etajelor inferioare face posibila amenajarea unor terase verzi, intarind comunicarea vizuala si spatiala cu orasul si toata activitatea cartierului. In timp ce volumele de baza se raporteaza la scara cladirilor din proximitate, volumul mai inalt, prin pozitionarea sa pe coltul intersectiei, creeaza un dialog cu strada si cu blocurile de locuinte P+10 din vecinatate.

THE STACK_FLOORPLAN_1
THE STACK_FLOORPLAN_1
THE STACK_FLOORPLAN_2
THE STACK_FLOORPLAN_2
THE STACK_FLOORPLAN_3
THE STACK_FLOORPLAN_3
THE STACK_FLOORPLAN_4
THE STACK_FLOORPLAN_4
THE STACK_FLOORPLAN_5
THE STACK_FLOORPLAN_5
THE STACK_FLOORPLAN_6
THE STACK_FLOORPLAN_6
THE STACK_FLOORPLAN_7
THE STACK_FLOORPLAN_7
THE STACK_FLOORPLAN_8
THE STACK_FLOORPLAN_8
THE STACK_FLOORPLAN_9
THE STACK_FLOORPLAN_9
THE STACK_FLOORPLAN_10
THE STACK_FLOORPLAN_10
THE STACK_FLOORPLAN_11a
THE STACK_FLOORPLAN_11a

Cladirea inglobeaza apartamente spatioase si diverse cu deschidere la cel putin 3 fatade, fiind abundent luminate. La etajele inferioare sunt propuse cate 2 apartamente pe etaj, cu logii sau terase exterioare, acolo unde exista o glisare a volumului dedesubt, iar la nivelele superioare, din corpul cel mai inalt, sunt amplasate apartamente spatioase cu lift walk-in si vedere panoramica. Etajul 4 are un statut special din cauza terasei ample care se formeaza si din acest motiv aici este propusa zona de fitness/spa dedicata exclusiv locatarilor. Parterul si etajul 1 sunt zone dedicate inchirierii, atat pentru comert cat si pentru spatii de birouri. Fatada are un tratament simplu si diafan, integrandu-se prin transparenta, iar ritmul divers si articularea corniselor sugereaza miscare si dinamism.

 

THE STACK_IMAGE_2a
THE STACK_IMAGE_3a