Hotel Timișoara

  • Timișoara
  • reabilitare, hotel
  • 2011
  • 17.000 mp
  • finalizat
Situat în zona centrală a orașului, în nordul Pieței Operei, Hotel Timișoara funcționează într-un ansamblu format din două corpuri de clădire. În 1933 s-a construit „Pensionul Central” (actualul corp vechi al Hotelului Timișoara) cu deschidere spre Piața Operei. Clădirea găzduia atât sediul Băncilor Bănățene Reunite, cât și spații de cazare în regim hotelier. Între anii 1975-1978 s-a construit corpul nou al Hotelului Timișoara.

Ansamblul a făcut obiectul unui amplu proiect de restructurare și reabilitare, prin care s-au unificat funcțional cele două aripi existente, clădirea transformându-se într-un hotel de referință al orașului.

1521706556-1
1521706731-1
1521706674-1
1
2
10
9

Fiind amplasat într-un context urban clar definit în memoria Timișorenilor, între Clădirea Operei și a Palatului Lloyd (Rectoratul Universității Politehnica), intervețiile pe fațade au urmărit reabilitarea și reconfigurarea formei inițiale a acestora. Corpul vechi a fost consolidat și adaptat unei structuri hoteliere actuale.

Curțile interioare ale celor două clădiri au fost transformate, rezultând astfel o serie de spații interioare pozitive. În curtea corpului nou s-a construit o sală de conferințe, iar curtea existentă a corpului vechi s-a închis cu un luminator, devenind un atrium, spațiul central al întregului complex. Curtea interioară a fost integrată și transformată într-un spațiu amplu și spectaculos de conexiune între cele doua aripi ale ansamblului.

IMG_4225
IMG_4185
rsz_dsc_0082

Din acest spațiu se accesează lifturile panoramice care asigură circulația verticală în corpul vechi, scara spre restaurantul de la nivelul mezaninului, un centru spa la subsol, sălile de conferință de la parter și mezanin. Procesul de modernizare s-a extins în tot complexul, pentru a adapta clădirile existente la funcțiunea actuală de hotel, s-au făcut modificări de compartimentări interioare la toate nivelurile, iar mansarda și podul au fost complet regândite pentru a găzdui spații de cazare, păstrându-se forma și dimensiunile inițiale exterioare.

Hotel Timisoara este asemeni orașului al cărui nume îl poarta: cosmopolit, conectat, surprinzător, iar deschiderea spre Piața Operei îi confera un loc aparte în viața urbană a Timișoarei.

DSC_0050
DSC_0096
Picture05 050
IMG_4209