Vox Technology Park

  • Timișoara
  • birouri
  • 2018
  • 26.000 mp
  • finalizat
Clădirea de birouri VOX Technology Park este amplasată pe Calea Torontalului, o arteră majoră de trafic din nordul orașului Timișoara. Amplasamentul face parte dintr-o zonă preponderent neconstruită aflată în momentul de față la debutul unui proces de edificare.

Fiind prima clădire cu astfel de dimensiuni care se poziționează în acest amplu spațiu neconstruit, principalul obiectiv urmărit în dezvoltarea proiectului a fost acela de a crea o clădire cu o identitate urbană puternică, un landmark.

 

20d

Conformația extrem de alungită a parcelei de construcție alături de dorința beneficiarului de a valorifica cât mai mult terenul disponibil a generat necesitatea de a construi un singur volum pe toată suprafata construibilă și pe toată înălțimea reglementată urbanistic pentru acest amplasament. Conținătorul maxim rezultat a fost îmbrăcat într-o coajă transparentă de sticlă. În ciuda acestui înveliș transparent, eteric, volumul exprima în continuare masivitate, dar nu fără o anumită poezie. Prin estetica fațadelor nu am încercat să anulăm această masivitate, ci doar să o îmblânzim, folosind-o drept suport pentru traforul alb, elegant, ritmat care unifică întreaga compoziție volumetrică. Dimensiunea mare a clădirii este echilibrată de textura diafană a fațadelor.

Imaginea generată de cornișa clădirii care se plimbă de-a lungul fațadei la cote diferite, alături de multitudinea de ferestre de dimensiuni variate creează aparența profilului unui oraș.

DSC_6393
STUDIO ARCA_VTP-1

Finisajul casetelor de aluminiu compozit este alb mat, cu o textură extrem de fină ce face să pară că lumina este absorbită și apoi reflectată, contribuind la aspectul diafan al fațadelor.

Profunzimea de 28 cm creată în cadrul învelisului din placaj de aluminiu compozit are pe lângă rolul său estetic, de a susține vizual conceptul celor două învelișuri suprapuse, și rol funcțional, asigurând umbrirea fațadei cu orientare vestică.

Ritmul elementelor verticale dau dinamism fațadelor și conferă spațiilor de birouri un grad inalt de flexibilitate în dispunerea partițiilor interioare.

03
09

Clădirea are destinația de clădire de birouri și funcțiuni conexe. În subsolul clădirii este amplasat un parcaj auto, la parter se găsesc spații comerciale și lobby-uri de acces pentru zona de birouri, iar pe etajele superioare sunt poziționate spațiile pentru birouri. La etajul 7 al volumului mai mic de inălțime se află amplasată o zonă food-court, săli de conferință și o terasă verde amenajată, accesibilă tuturor utilizatorilor clădirii.

DSC_6414
04

Conformația clădirii, cu cele două tipuri de niveluri curente, respectiv 1100 mp suprafață construită desfașurată (etajele 8-10) și 3500 mp suprafață construită desfășurată (etajele 1-6), asigură un grad ridicat de flexibilitate funcțională, fiind adecvată pentru un spectru larg de potențiali utilizatori, de la afaceri mici până la corporații cu nevoi extinse de spațiu și dotări funcționale. Fiecare nivel este gândit astfel încât să permită ocupare de tip multitenant.

11
13
DSC_5732

Pe cei aproximativ 3.000 de mp de suprafață de perete a caselor de scară a luat naștere un proiect inedit de artă urbană intitulat “VOX Grafitti Wall Mural”. Fiecare dintre cei patru artiști invitați să creeze în cadrul proiectului a transpus în manieră proprie o poveste unică prin care granițele definite de pereții de beton aparent au fost anulate, utilizatorii având oportunitatea de a trăi experiența unei galerii de arta experimentală plina de viață și culoare într-un spațiu atipic, văzut în mod obișnuit ca un spațiu secundar, lipsit de importanță.

Clădirea este certificată Breeam primind în faza de proiectare calificativul Excellent, cu cel mai mare punctaj obținut pănă acum în România.

IMG_1263
IMG_1276
DSC_5917
DSC_6569
IMG_1236
DSC_6553
DSC_6527